20 voor 2020

Ik ben ontzettend slecht in goede voornemens – wie niet! Maar waar ik me wel aan houd, zijn dingen plannen die ik leuk vind, dat is dan weer helemaal niet moeilijk om vol te houden. Oorspronkelijk lanceerde Gretchen Rubin het idee eind 2017 om 18 plannen die je gelukkiger maken in 2018 op te lijsten. Op verschillende blogs popten de lijsten 20 voor 2020 op en aangezien ik van lijstjes alleen al vrolijk word, hier het mijne:

 1. Een blog starten (gelukt!) en uitbouwen. Ik schrijf graag – al van kindsbeen – en heb altijd al jobs gedaan waarin dat één van de taken was. Sinds twee jaar doe ik een job waar dat niet meer een deel van uitmaakt. En sindsdien mis ik het schrijven ook echt. Ik heb in het verleden een blog gehad over onze rondreis in Nieuw-Zeeland en dat is me toen echt bevallen. Door het schrijven beleefde ik de reis nog bewuster, en dankzij de teksten kan ik heel de reis opnieuw herbeleven, op een andere manier dan wanneer ik alleen de foto’s had. 
 2. Een eerste draft van een roman schrijven. Ambitieus, ik weet het. Maar dat is echt iets wat ik in mijn leven eens wil doen, een fictieboek schrijven. Dus waarom niet in 2020 starten?
 3. Een liedje op de piano leren (bij voorkeur Comptine d’un autre été: L’après-midi). Ik kan nu enkel Broeder Jacob spelen.
 4. Een maand elke dag een kort filmpje maken. Zodat ik daarna een compilatie kan maken. Ofwel met de app 1 second a day. Ofwel gewoon via google photo of via de iPhone, want die maken automatisch compilaties van je filmpjes.
 5. 36 boeken lezen. Waarvan minstens 23 fictie. Dat zijn er drie per maand, dat moet haalbaar zijn. In 2019 las ik 34 boeken (inclusief de 4 kinderboeken die ik voorlas aan de kindjes), goed voor meer dan 10 000 pagina’s leesplezier. Had je mij dat in het begin van het jaar gezegd, dan had ik daar eens hartelijk om moeten lachen. Want in de eerste 6 maanden van 2019 las ik maar vijf boeken. Normaal gezien lees ik alleen fictie in de zomer. Maar omdat ik Goodreads heb ontdekt, was ik plots op de hoogte was wat er allemaal leeft en beweegt in de literaire wereld, kon ik er veel beter voor zorgen dat er altijd leesmateriaal voorhanden was. Een aanrader! 
 6. Een maand elke dag een foto nemen. En vooral experimenteren met de mogelijkheden van mijn nieuw fototoestel.
 7. Een creatieve workshop volgen: schrijfcursus, digitaal tekenen, iets anders?
 8. Een gezinsreis naar West-Canada. Oké, ik speel vals, die gezinsreis ligt al vast. We zijn zelfs al campings aan het vastleggen. In augustus trekken we drie weken door West-Canada met een mobilhome, of hoe ze dat daar noemen: een RV. Daar kijk ik zo naar uit!
 9. 4 theaterstukken bezoeken met de kindjes, 2 zonder de kindjes
 10. 2 keer met de kindjes naar een museum, 2 keer zonder hen
 11. Een festival en drie concerten meepikken
 12. Maandelijkse date met Joris
 13. Mijn auto weg doen. Nu hebben we twee wagens, maar rijden we sinds vorig jaar elke dag met de fiets naar het werk, waardoor die auto’s 99% van de tijd allebei werkloos voor de deur staan. Zonde van de ruimte en zonde van het geld. Maar het is wel makkelijk, zo’n auto altijd tot je beschikking hebben, dus ik moet toch een drempel over om hem eindelijk eens weg te doen.
 14. Mijn inbox leegmaken, minstens op één moment van het jaar.
 15. Meer focus op het werk – minstens één keer in de week helemaal opgaan in mijn werk – flow. Ik ben alvast gestart met de tips van het boek Grip toe te passen. En het boek ‘Deep Work’ staat ook nog op mijn leeslijst. 
 16. Ons interieur updaten (vooral de zetel wordt nodig)
 17. Enkele foto’s uitvergroten en boven de zetel ophangen.
 18. Eindelijk eens werk maken van jaarfotoboeken. Is eerder een ambitieus goed voornemen, want de laatste fotoboek die ik maakte was in 2014.
 19. Een thuiskantoor in mijn tuin maken.
 20. Een maand 30 minuten per dag sporten.

Dingen die ik elk jaar doe, en die ik dit jaar zeker opnieuw wil doen:

 • op skiverlof
 • elk seizoen naar de sauna
 • dagelijks fietsen naar het werk
 • met de vriendinnen 5 dagen weg – 5 dagen uitslapen, 5 dagen niet moeten zeggen ‘eet je bord eens op, blijf aan tafel zitten, nee je krijgt nog geen koekje’. Heerlijk. En achteraf ben ik altijd heel blij om thuis te zijn. Mijn man gaat ook met zijn vrienden enkele dagen weg. Dus je moet geen medelijden met hem hebben. 
 • enkele weekendjes weg met de vriendengroep (met ondertussen een hele nest kinderen). Ik heb altijd last van de kampblues wanneer zo’n weekend over is.
 • mijn familie en mijn vrienden vaak zien.

Foto credit: Jude Beck op Unsplash

Posts created 11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven