De Winterblues te slim af zijn: wat zijn mijn energievreters en energieleveranciers?

Ik sleep me door de dag, voel de energie uit me wegsijpelen. Ik vind alles op tv bullshit, wil geen Netflix-serie starten (te groot engagement), geen film zien (duurt te lang). Ik ben al weken niet meer gaan lopen, vind bij tijden mijn job en bij uitbreiding alle arbeid zinloos, maar zou ook niet weten wat ik dan wel leuk zou vinden. Kortom, ik heb last van een winterdip.

Adieu februari

Meestal slaat de winterdip toe in februari. Ik hou van alle seizoenen, ook van de start van de winter: met de feestdagen, de knusheid in huis, het idee van gezellig thuis een boek te lezen. Maar dat ben ik in de helft van de winter al beu. Waarom kan dan de kortste maand van het jaar als onoverbrugbaar aanvoelen? Het liefst van al zou ik die maand doorbrengen op een zonnig eiland, Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Maar nu zit hier in België, het is al ongeveer drie weken aan het stormen en de zon is afgelopen maand hooguit vijf uur door de wolken gebroken.

Wat zegt dokter Google?

In mijn zoektocht naar wat ik moet doen tegen een winterdip brengt me altijd op een variant van dit lijstje:

 • Kom buiten

Ik zit elke dag een uur op de fiets. Daar krijg je geen energie van als het stormt en het regent. Deze tip zal zeker werken als het zo’n zonovergoten koude winterdag is. Maar die zijn schaars momenteel. Vandaag stormt het het derde weekend op rij. Dus helaas, geen boswandeling in het verschiet.

 • Beweeg

Goed idee, ik zou mezelf moeten forceren om wat meer te bewegen. Maar ik word al moe bij de gedachte alleen al.

 • Voldoende licht

In  de jaren ’80 ging mijn moeder wel eens voor een daglichtlamp zitten in de winter. Lichttherapie noemde ze dat. Zo ver wil ik niet gaan. Maar ik zal hier thuis wat meer lampen aansteken. Op mijn werk is licht genoeg, maar vrolijk word ik niet van dat witte tl-licht dat weerkaatst op onze grijze linoleumvloer.

 • Eet gezond

Ik vind dat ik vrij gezond eet en weinig tussendoortjes eet. Pluim voor mezelf! Maar ik eet ongeveer geen fruit. Zou je daar vrolijker van kunnen worden?

 • Drink genoeg water

Oké, werkpuntje. Daar ga ik de volgende weken op letten.

 • Houd een goed slaapritme aan

Doe ik.

 • Vermijd stress

Rond mij vallen de collega’s uit door burn-out. Sindsdien ben ik enorm bezig met mijn eigen belasting en mijn energiepijl. Maar ik denk dat ik wel een gezonde afstand houd tussen wat ik doe als job en wie ik ben, waardoor mijn werk wel voor tijdelijke stress zorgt, maar dat ik er niet van wakker lig.

 • Zorg dat je je ergens op kan verheugen

Ik heb iets enorm leuk waar ik me op kan verheugen: in de zomer gaan we met het gezin naar Canada. Maar dat is nog veel te ver weg om me daar al op te verheugen, zo zitten mijn hersenen niet in elkaar. Als ik iets leuks plan in het weekend of op een weekavond, kan ik me daar maximum de dag ervoor op beginnen verheugen.

Mist en regen. Foto credit: Daniel Mingook Kim op Unsplash

Na dat lijstje heb ik toch niet het gevoel dat ik de sleutel in handen heb om me energieker te maken. Om er wat meer de vinger op te kunnen leggen, ging ik op zoek naar wat me de laatste weken energie heeft gekost en wat me energie geeft. Vaak zijn dat elkaars tegenpolen.

Mijn energieleveranciers en energievreters

Energieleveranciers Energievreters
Activiteiten met vrienden en familie
Ik ben nooit moe wanneer we gaan eten met vrienden of met mijn familie. Onlangs zijn we zelfs met een bende uitgegaan in Maastricht. De avond ervoor voelde ik me doodmoe, maar tijdens dat weekend geen moment. Ook een uitje met het gezin geeft me energie. Gelukkig is de maand gevuld met etentjes met vrienden en familie.  
Negatieve groepsdynamiek
Onlangs was het personeelsfeest van mijn afdeling (waar ik 6 weken werk). Nadien ging nog een groep iets drinken. En daar kreeg ik het gevoel alsof er een populaire kliek was en de rest, alsof ik werd terug gekatapulteerd naar het middelbaar. Als het volwassen leven één voordeel biedt, is dat je je niet meer bezig moet houden met populair zijn, zo vermoeiend.

Humor
Lachen geeft me altijd een energieboost. Alsof mijn platte batterij wordt vervangen. Ik probeer altijd speels te reageren op alles wat mijn pad kruist. Maar ik ben niet degene die op café een mop zal beginnen vertellen. Ik moet het eerder hebben van de snedige reactie op een situatie. Mijn zoontje doet dat ook. Heerlijk hoe je zo’n eigenschap al terugvindt in je tienjarige kind.
Mezelf te ernstig nemen
Op het werk heb ik twee heel geestige collega’s, maar die zijn er een tijdje niet. Onze dienst is net verhuisd naar een andere dienst. Op onze vorige werkplek werkte iedereen heel ernstig, maar soms kon één opmerking leiden tot een marathon aan grappen, met een heerlijk lachsalvo tot gevolg. Dat mis ik zo op mijn nieuwe werkplek. Nochtans zijn er wel fijne collega’s. Ik denk dat ik vooral de oude groepsdynamiek mis en mijn weg nog moet vinden in een nieuwe groepsdynamiek.

Werk waar ik me in kan verliezen
Werk dat moeilijk is, maar net binnen je bereik. Waarin je vooruit komt, waar je lange tijdsblokken aan iets doorwerkt. Flow dus.


Uitstelgedrag
Ik kan mezelf echt saboteren door te veel afleiding te zoeken tijdens mijn werk. Zodra het te lastig wordt, begint er iets in mijn achterhoofd te knagen en moet ik gewoon weten wat er in mijn mailbox gebeurt/wat er op instagram is gepost/welke krantenkoppen er op internet staan/…
Een verhaal waar ik me in kan verliezen
Ik lees veel en graag. Zowel fictie als non-fictie. Nu ben ik trouwens bezig in een heerlijk boek. Maar als ik bekijk waar ik energie van krijg, is het toch fictie. Onlangs nog dit boek, en dit, en dit. Ook in series kan ik helemaal opgaan. En er zijn zo veel goede series. Misschien toch maar eens aan een nieuwe serie beginnen.
Scrollen op internet
Ik kan me zo schuldig voelen dat ik een hele avond wat rondsurf. Het brengt me absoluut niets bij. Misschien moet ik al die social media apps maar eens van mijn telefoon gooien.
Werken in een team
Ik moet mijn ideeën kunnen aftoetsen, er niet alleen voor staan als ik een belangrijke beslissing moet nemen, kunnen grappen.
Alleen werken
Ik ben niet gemaakt om alleen te werken. Maar mijn twee collega’s zijn even afwezig.

Dankbaarheid
Het klinkt ontzettend klef. Maar ik heb een tijdje elke avond vlak voor ik ging slapen de drie dingen overlopen waar ik dankbaar voor was die dag. Drie momenten waar ik content van was. En dat helpt echt om dingen in perspectief te zetten en om de focus op het positieve te houden.
Cynisme
Als ik zelf cynisch word, moeten alle alarmbellen afgaan. Op de duur ben je alleen maar aan het zeuren.

Lopen
Daar moet ik toch maar eens opnieuw mee beginnen. Ik schrijf me in voor de Urban Trail van Antwerpen, zodat ik op korte termijn een schop onder mijn kont een loopdoel krijg.
Lui zijn
Ik hou wel eens van een lazy Sunday. Maar de laatste tijd grijp ik echt elk excuus aan om niet te sporten.DE ZON
In volle verwachting op de zon! Als ik één straal zon zie, dan maak ik een wandelingetje.
Storm en regen
Ik ben niet de persoon die snel zeurt over het weer. What’s the point. Maar zo tegen het einde van de winter moet ik toch mijn tanden bijten.

Tips aan mezelf om door de rest van de winter te dartelen

 • Eet elke dag fruit en drink veel water
 • Als ik één straal zon zie, dan doe ik een lunchwandeling
 • Meer connectie zoeken met mijn collega’s en in een grote boog rond cynische mensen lopen.
 • Opnieuw beginnen met een dankbaarheidslijstje
 • Zelf initiatief nemen om mijn vriend(inn)en te zien

Hebben de donkere dagen een invloed op jouw energiepijl? Heb jij tips om de winter vrolijk te blijven?

Foto credit: branimir balogovic op Unsplash

Posts created 11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven