Minder denken meer doen met een 30 day challenge

Eén van mijn grootste valkuilen is dat ik te veel in mijn hoofd blijf zitten voordat ik iets doe. Als ik bijvoorbeeld een blog wil opstarten, dan lees ik een boek over bloggen, ik struin het internet af. Ik lees de uren weg. Dan wil ik een perfect plan voordat ik stap één zet. Resultaat: ik zet geen stap. Ik doe niets. Ik blijf in mijn hoofd zitten met mijn plannen en eigenlijk leer ik niks bij. Want zeg nu zelf: al doende leren, werkt gewoon beter. 

Zelfhulpboeken helpen niet

Aan de populariteit van zelfhulpboeken te zien, ben ik lang niet de enige met dat probleem. Maar eigenlijk is zelfhulpboeken lezen jezelf wijsmaken dat je iets bijleert. Zelfs al lees je een heel goed boek, als je er niet mee aan de slag gaat, is het hooguit een aangenaam tijdverdrijf. Je kan 100 boeken over blogs maken/mediteren/efficiënt werken/… lezen, zo lang je het niet uitprobeert, zal er niks veranderen in je leven. 

30 dagen iets nieuws proberen

Sinds ik de korte TED-talk van een ingenieur bij Google over 30-day challenges zag, begon ik in te zien dat dat misschien een ideale manier leek om iets bij te leren.

Eigenlijk is het idee simpel. Is er iets wat je al lang wilde uitproberen, maar nog niet deed? Probeer het dan gewoon dertig dagen. Met de fiets naar het werk? Elke dag een foto nemen? Elke dag 10 000 stappen? Meer lezen? Maak het allemaal niet groter dan het is, maar bedenk iets wat je een maand lang elke dag kunt uittesten. En doe het dan.

30 dagen een gewoonte afleren

Het kan ook werken voor een (slechte) gewoonte die je wilt veranderen. Wil je minder doelloos scrollen op het internet? Consuminderen? Minder vlees eten? Minder alcohol drinken? Laat het dan dertig dagen. 

Ik vermoed dat die aanpak om je dertig dagen iets te ontzeggen wel zal werken voor bepaalde karakters – alles-of-niets types – maar het werkt niet bij mij. Om een maand in teken van jezelf iets te ontzeggen zet, dan zet je meteen ook een spotlicht op wat je niet mag doen/eten/drinken. Hoe vaak heb ik mensen die aan Tournée Minerale meededen (in februari geen alcohol drinken) niet zien verlangen naar 1 maart, om dan vervolgens de achterstand in te halen op één weekend,

Ik heb zelf proberen meedoen aan Dagen Zonder Vlees. Maar het enige wat ik daarvan leerde was hoe ontzettend moeilijk het is om vlees volledig van je menu te schrappen. Na die uitdaging was ik slechter flexitariër dan ervoor. Dus laat het duidelijk zijn, ik wil 30 dagen iets nieuws proberen, iets waar ik anders gewoon een boek over zou lezen.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel is dat ik dankzij een 30 day challenge iets doe in plaats van er alleen over te denken.

Sommigen beweren dat dertig dagen een ideale periode is om een nieuwe gewoonte aan te leren. Jammer genoeg is de werkelijkheid genuanceerder. Een wetenschappelijke studie spreekt over een periode tussen de 18 dagen en 254 dagen.

Voor mij persoonlijk is dat het me ook focus geeft. Ik kies maar één uitdaging per maand. Ik heb zo veel interesses en wil zo veel dingen leren, dat mijn aandacht veel te versnipperd geraakt. Eén uitdaging per maand geeft me een reden om alle andere interesses even aan de kant te zetten, maar wel met de belofte dat ze volgende maand aan bod zullen komen. Het is een experiment, we zullen wel zien of ik mezelf kan forceren om me op één ding te concentreren.

Wat ga ik doen?

Deze maand ben ik bezig met een blog op te zetten. Ik heb al eens een reisblog gehad, maar toen hield ik me enkel bezig met de teksten. Mijn man regelde het technische gedeelte en zorgde voor de foto’s. Voor je mij hiervoor vreemd aankijkt: het was onze reisblog, niet de mijne. Nu wil ik alle technische dingen zelf uitzoeken: domeinnaamregistratie, webhosting, google analytics, koppeling met pinterest, facebook. Allemaal dingen waarvan ik dacht dat het veel te complex was, maar die wanneer je er een beetje tijd in steekt, niet eens zo moeilijk zijn. 

Volgende maand wil ik me toeleggen op fictie schrijven. Doel is om elke dag een half uurtje te schrijven en een viertal kortverhalen te schrijven. Ik heb al zo veel gelezen over schrijven, dat het hoog tijd is om dat in praktijk om te zetten – en dat klinkt zo idioot om dat op te schrijven want dat je schrijven niet kunt leren door erover te lezen, is zo overduidelijk. Maar ik ben een boekenwurm. Ik lees ontzettend graag. En ik lees heel regelmatig boeken waarvan ik weet dat ik ze nooit zal kunnen evenaren. Dus dan is wat uitstelgedrag ook weer niet zo vreemd, toch?

Voor maart twijfel ik nog. Ik heb een nieuw fototoestel, waarvan ik dringend eens goed moet uitzoeken hoe alle knopjes werken en wat de mogelijkheden zijn. Maar om weer iets technisch als challange te nemen, ik weet niet. Een ander idee is om me te verdiepen in tekenen of digitaal tekenen. 

Vage plannen

De rest van het jaar ga ik nog niet invullen. Het zou me wat beklemmen als ik al mijn vrije tijd nu al zou inplannen. Want ik gun me mijn uitstelgedrag. Over wat ga ik anders nog boeken lezen? 

Ideeën waar ik mee speel:

  • Half uur sporten per dag
  • The artist’s way uitproberen (zweverig zelfhulpboek over creativiteit, maar er staan wel nuttige dingen in, zoals elke dag starten met je gedachtenstroom op papier te zetten. Vorig jaar geprobeerd, maar ik kreeg het niet ingepast in mijn dagelijks leven)
  • Elke dag een foto maken van iets waar ik vrolijk van word
  • Elke dag een kort filmpje maken en daar een compilatie van maken
  • Elke dag een half uur piano oefenen, zodat ik op het einde van de maand minstens één moeilijk liedje kan spelen
  • Een maand in het teken van meer focus op het werk (eerst ‘Deep Work’ lezen)
  • Een maand in het teken van herinneringen bewaren: fotoboeken maken (jaarboeken vanaf 2014 tot nu), foto’s uitvergroten voor in de woonkamer te hangen.
  • Oefenen in smalltalk. Een uitdaging voor mij. Wat zeg je tegen mensen die je maar half en half kent?
  • Wat meer variatie in onze weekmenu’s krijgen. Misschien moeten we nog eens opnieuw inschrijven op Smartmat, of misschien moet ik elke dag eens iets nieuws koken? 
  • Alle dagen wandelen

En jij? Is er iets wat jij altijd al wilde proberen?


Foto van Danielle MacInnes on Unsplash

Posts created 11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven