Kunst met kinderen in de Verbeke Foundation

Als je van Antwerpen naar Knokke rijdt, kom je ergens ter hoogte van Stekene een oud treinstel en een vaas ter hoogte van een bescheiden flatgebouw tegen. Wat ik voor kort niet wist, is dat daarachter een gigantisch domein ligt met een privé-kunstcollectie. Zot, mooi, luguber, feeëriek, bric-a-brac, had ik al zot gezegd? In ieder geval een bezoek waard!

Een groep olifanten wijst de weg naar de parking. Aan het McDonaldsteken moet je zijn, niet dat er een fastfoodketen te vinden is. Op de parking zelf brengt een bord van Unesco werelderfgoed me in verwarring. Even wint naïeve Sofie het van rationele Sofie: ‘Ligt er echt Unesco werelderfgoed in het Waasland?’, vraag ik me af. Maar dan bedenk ik me dat het een ‘geleend’ bord zal zijn. De parkeermeters vragen om te betalen met munten van 5 Belgische frank. Heerlijk, een museum waar de parking de toon zet voor wat er moet komen.

De kinderen gebruiken het museum als een speeltuin, ze beklimmen stellingen, kijken geboeid door ruiten van soort-van spaceshuttles en staan met hun mond vol tanden wanneer ze beseffen dat het huisje dat ze op dat moment bewonderen, eigenlijk een uitvergrote dikke darm is. Een hotelkamer in een dikke darm (CasAnus), het is eens iets anders.

Wanneer wij foto’s blijven trekken in een wel heel fotogenieke ruimte met ruiten in allerlei kleuren, lopen de kinderen al voort naar een tijdelijke tentoonstellingsruimte. Maar dat blijkt een inschattingsfoutje te zijn, want ik hoor Arno zeggen:

‘Oh, wat doen ze die dieren toch aan.’

Hij kijkt geschokt naar een tentoonstelling vol opgezette dieren, die aan typmachines vastzitten en plots beginnen bewegen. Bevreemdend. Maar hoe vreemd het ook is, de kinderen willen naar elke installatie kijken, en drukken op elke knop om de dieren te laten bewegen.

Blijkbaar kan je hier ook trouwfeesten geven. Jammer dat ik dat nu pas weet, want wat een fantastische plek is dit!

Posts created 11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven